HSK:s historia

ÅR FÖR ÅR I HANVIKENS SK

Välkommen! Här kan du följa Hanvikens Sportklubb från starten 1944 fram till idag med våra fantastiska utveckling och resultat. Med utgångspunkt i årets händelser kan du sedan följa hela vår utveckling. Det pågår komplettering av 2000-talet. Hjälp oss gärna med synpunkter och nya inlägg till kansli@hanvikenssk.se


1944

Den 17 november slog sig två gäng idrottsgrabbar i åldern 10 - 16 år samman och bildade föreningen Kumlapojkarna. De var bosatta i trakten kring Södergården. Det var sedan Vendelsö IK försökt dra grabbarna till sig som man beslöt att starta föreningen. Pingis och bandy blev bland de första verksamheterna. Stiftare och första ordförande var Sven Lundin. Man beslöt då att ingen fick vara över 16 år - ett beslut som hävdes efter bara några månader. Klubbfärgerna blev rött och vitt

1945

Klubben döptes om till Hanvikens SK och vann sitt inträde i olika specialförbund. Det blev stor tillströmning av medlemmar. Kumla Medborgarhus blir något av den unga idrottsföreningens klubblokal. För att klara sin ekonomi offrade man mycket energi på olika jippon, bl a arrangerades en soaré för fulla hus i Medborgarhuset med klubben egna förmågor på scenen.

1946

Klubben deltog i seriespel i både bandy och bordtennis. Även damhandboll togs upp på programmet. Skidåkarna deltog i tävlingar på olika platser i Södertörn och för skolungdom ordnade klubben en tävling med ca 80 deltagare. På hösten spelade representationslaget i fotboll sin första seriematch. Den spelades mot Mockasinen på Kristinebergs sandplan och slutade med förlust 0-1. Pojklaget spelade i Södertörnsserien och AT-cupen. Åkarna Gustafsson och Liljegren skötte med sina lastbilar spelartransporterna till bortamatcherna. Ansluts till Sv Bordtennisförb, Sv Fotbollförbund och Sv Friidrottsförb.

1947

Orientering blir ny sektion i klubben. Fotbollens pojklag vinner Södertörnsserien - HSKs första serievinst! Medlemmarna fick slita hårt med att hålla de olika planerna och lokarena i gott skick. Ansluts till Sv Castingförbundet 1948 Fotbollslaget vann Vasaserien, Södra gruppen. I finalen mot norra gruppens segrare Mockasinen blev det dock förlust med 3-0. Vid skogarna vid Jordbro och Tungelsta anordnades en orienteringstävling kallad "Vårmelodin" där man presenterade en världsnyhet nämligen tidtagningen med 100-dels sekunder. Tävlingen fick många rosor och samlade 750 deltagare. HSK fick detta år sitt FÖRSTA kommunala anslag på 900kr. Handboll för herrar togs upp på programmet.

1949

För första gången besegrades arvfienden Vendelsö IK i fotboll. Bordtennisens väg mot allsvenskan började. Handbollslaget deltog i seriespel och i Vasaserien fanns bandylaget. Klubben firade femårsjubileum med stort medaljregn men med ansträngd ekonomi trots alla framgångsrika fester och lottserier. Ansluts till Sv Handbollförbundet.

1950

Fotbollslaget startade på hösten i Kvalifiken efter vinst i Vasaserien. Annars var sektionerna för friidrott med starter i bl a Södertörnsmästerskapen, Enskedeterrängen, Nynässpelen m fl tävlingar. Damhandbollen som startade i seriespel var de mest aktiva. En speciell ungdomssektion startades medan den framgångsrika orienteringssektionen avsomnade.

1951

Ungdomssektionen var mycket aktiv både på vinter - stora skoltävlingar - och sommar - Södertörnsmästerskapen i Friidrott. Åtta av sexton mästerskap hemförde friidrottarna, som också deltog i många tävlingar runt om i Stockholm. De framgångsrikaste var Ove Johansson, Villy Axelsson, Ingmar Elfing, Roland Brostedt och Sten Antonsson. I fotboll blev det en 7e plats första året i Kvalifiken. Stor idrottsmässa och sommarfest utanför Kumla Medborgarhus blir mycket betydelsefull för klubbens ekonomi. Älta IP är nu hemmaplan för fotbollen.

1952

Klubbens friidrottare och damhandbollslagen svarade för de första längre turnéerna. För idrottarna blev det stora framgångar i såväl Växjö som Kvarnsveden och handbollsdamerna triumferade över dalamästarinnorna Domnarvets IK med 2-1 i utespel. En bastu som ännu finns i bruk vid Bansjön inköptes. Djurgårdens Kjell Cronkvist engagerades som tränare för fotbollslaget, som nu fick spela sina hemmamatcher på den nya idrottsplatsen vid Trollbäckens IP, men utan inhägnad till att börja med. Första hemmamatchen där spelades mot Makkabi som blev ett lätt byte för HSK, 5-0. Skötsel av planen fick grabbarna själva svara för.

1953

Nu blev det nya turnéer för friidrottarna och handbollsdamerna. Kongsvinger i Norge blev målet för den första utlandsresan. Igen blev det stora framgångar för friidrottarna, medan damernas resultat blev 2-2 och 3-5. Fotbollslaget startade i Stockholmsserien klass III (som numera heter div 6) och för pojklaget blev det en ny serieseger.

1954

Bordtennisgänget går upp i näst högsta serien. Nu har vi duktiga pingislirare som i år gick upp i Div II: Lollo Hammarlund, Tony Larsson, Stig "Bubben" Näsström och "Kina" Nordblom gör klubben känd i hela landet! 10-årsjubileum firas i Kumla Medborgarhus. De livaktiga sektionerna för ungdomsidrott och damhandboll måste tyvärr läggas ned på grund av ledarbrist! Fotbollslaget placerade sig som 5:a första året i klass III och för pojklaget blev det en ny serieseger.

1955

Nu började det blåsa hårda vindar, handbollen för herrar måste läggas ned, och fotbollslaget var nära att trilla ur klass III. För bordtennisen såg det ljust ut i Div II. Ishockey blir en ny sektion med Allan Andersson som entusiastisk och dynamisk ledare och pådrivare, och man gjorde inträde i Ishockeyförbundet. Acke Dahlin ny lagledare i fotboll och allt-i-allo för en stor del av klubbens verksamhet.

1956

Hanviken går upp i Allsvenskan i Bordtennis! I SM uppmärksammades Tony Larssons insats trots att han blev utslagen i andra omg. I Herrdubbel-SM placerade sig S O Hammarlund - B Nordblom på 4e plats. De Allsvenska matcherna spelades i ett fullsatt Medborgarhus. Ansluts till Sv Ishhockeyförbundet.

1957

Pingisliraren "Bubben" Näsström börjar spela fotboll och ishockey i HSK och börjar en makalös karriär i klubben. Frisörmästaren Gunnar Carlsson kommer till klubben och kommer att betyda mycket för fotbollen som fortfarande höll till i klass III, och Ishockeylaget var i seriespele.

1958

Hanvikens första SM svarade Tony Larsson för genom att tillsammans med Tony Borg vinna SM i dubbel. Tillsammans med B Mellström och H Alsér bildade han också det svenska EM-laget. Bubben Näsström figurerade också i SM-final. Efter bara några år ha hört till Bordtennis-sociteten tvingades nu HSK lägga ned bordtennisen p.g.a. att kommunen inte kunde ge anslag till ett lag bestående av tre man. Det blev således ett snöpligt slut på HSKs framgångsrika Bordtennissaga. Mycket tragiskt för klubben. Spelarna går till Solna AIK. Istället blåstes liv i ungdomssektionen som var mycket livaktig och ordnade resor och klubbaftnar. Ansluts till Sv Bandyförbundet.

1959

HSK hade svårt att hämta sig efter bordtennisens nedläggning och några större framgångar kunde man inte redovisa under det år klubben fyllde 15 år. Bandyn återkommer efter några års bortavaro. Gunnar Carlsson blir ledare. Serieseger i ishockey och uppflyttning.

1960

Serieseger i fotboll, Klass 3 efter sju års hårt slit. Lagom till denna framgång kom det kommunala beslutet att bygga omklädningsrum på idrottsplatsen. Vidare anordnades Trollbäcksrundan under året.

1961

Efter en stark höstsäsong hamnade fotbollslaget på andra plats i Klass II och även i Ishockeyn började framgångarna komma. Stig "Bubben" Näsström blir lagledare i fotbollens Klass 2 och för laget raka vägen upp i klass 1.

1962

Överlägsen serieseger i Stockholmsserien Klass I och uppflyttning till nationella seriesystemet. Historiskt! Aldor Eriksson från Hammarby engagerades som tränare, en spelande sådan! Den nya paviljongen på idrottsplatsen stod färdig med omklädningsrum, bastu och klubbrum. Även ishockeyn pinnar på i klass II. Nisse Rosengren och Lennart Thärn fina ledare.

1963

Ishockeyn avancerade till klass I. Bakom framgångarna ligger främst nyförvärvet Totte Moqvist som bl a 5 gånger spelat i Tre Kronor. A-laget i Div. IV för första gången seriespelar. Friidrottssektionen skjuter fart.

1964

20-års jubileum! Ishockeyframgångarna fortsatte och obesegrade gick laget igenom klass I och i klassfinal segrade man mot Österåker och man ser fram emot Div II-debuten. Fotbollslaget har tidvis legat i det övre skiktet i Div IV. Medlemsantalet ca 250 med hanboll, gymnastik och friidrott också. Avg 5:- skolungdom och övr 15:-

1965

Gunnar Ahl ny ordförande.

1966

Friidrott Riks förenings UP 2:a, Vänortsbyte med Borgå LK påbörjades och fortgår vilket är unikt!

1967

Konstfrusen ishockeyrink på Trollbäckens IP betyder mycket. Ishockeylaget vinner Div. III och går upp i tvåan (nuvarande Div. I). "Pilla" Carlsson, "Bubben" Näsström, Totte Moqvist, Bosse Ekstam är några av många bra spelare.

1968

Division II-sejouren blir "bara" en säsong med tvångsnedflyttning trots att vi trodde laget skulle klara sig med sin tredjeplacering, nedifrån räknat. Fotbollslaget klarar sig kvar i Div IV.

1969

25-årsjubileum i Kumla skola. Badminton blir ny sektion i klubben och ansluts till Sv Badmintonförbundet

1970

Casting kommer in i verksamheten, en sektion som gett vår klubb stora framgångar. Linda Haglund börjar låta höra talas om sig. Friidrottssektionen börjar bli en av de framgångsrikaste i Stockholmsområdet.

1971

Fotbollslaget vinner Div IV efter nio år i samma division, måste dock kvala till Div III. Vårt första flicklag i fotboll vinner S:t Erikscupen. Man hade även korplag, hockey-bockey och fotboll.

1972

Div. III Östra Svealand för första gången (nuvarande Div. II). Gösta "Gösen" Falk är lagledare och fina spelare ser till att vi också klarar oss kvar i trean. Nu kom hästar med, Rididrottssektion med Tommy Pettersson som sekt.ordf. vid Fårdala Gård. Blev anslutna till Ridfrämjandet året därpå. HSK blir första klubb med hästar som medlemmar, ordf Gisela Wedin!

1973

Landskamp i Bordtennis Sverige- Kina i Nybodahallen som arrangerades av Tyresö Fritidsnämnd, Hanvikens SK och Tyresö IF. Första klubbkansliet öppnar. Ansluts till Ridfrämjandet.

1974

30-årsjubileum. Simning blir ny sektion och ansluts till Sv Simförbundet. Tyresö simhall gör att simmarna får en flygande start. Linda Haglund blir EM-tvåa på 100 m i Prag.

1975

Fotbollens A-lag åker ner en division. Det är vårt A-lags första degradering. 1975 bildades TH75 HSK seniorer och juniorer gick över. HSK hade enbart ungdomshockey. Kansliet får sin andra deltidskonsulent, efter Monica Öhnell kommer Helmi Wahtramäe som tidigare arbetet ideellt i friidrottssektionen från 1966

1976

Bandylaget vinner Div. V efter många kalla vintrar. "Bubben" har varit med i allihop.

1977

Simsektionen utökas och får fina arrangemangsuppdrag. Ansluts till Sv Skidförbundet.

1978

Linda Haglund korades till 1978-års idrottskvinna. En ny sektion "föddes" RC-bilar - sektion för bilintresserade.

1979

Klubbens kansli visar sig vara oumbärligt. HSK:s Supporterklubb bildas och en annonsfinansierad klubbtidning, HSK-Nytt, ges ut till hushållen i Tyresö, Vendelsö och Älta fyra gånger om året. Första Bollmoraloppet, en stor framgång.

1980

1980-års idrottskvinna från HSK-sim, Anneli Arenstrand flerfaldig guldmedaljör i Handikapp-OS. Damlag i fotboll startar i lägsta serien. Dags igen för seriestart i fotbollens Div. IV. Nu behövs inga kval upp i trean igen. Linda Haglund OS-fyra på 100 m i Moskva.. S:t Erikscupseger F-68. Första segern för damlaget i fotboll över Vendelsö med 2-1. Lagets rekordlåga genomsnittsålder, 12 år, fick Vendelsö DAM att protestera hos Stockholms Fotbollsförbund. Mycket att göra på kansliet, konsulenten arbetar nu heltid.

1981

Det målmedvetna damlaget börjar klättringen och vinner Div. VI, men herrlaget åker direkt ur serien! S:t Erikscupseger F-71. Bandy deltog i Div IV åkte ner i femman till nästa säsong och simsektionen är det full aktivitet i. Några HSK-arrangemang Sandelius CUP, Duo ute-cup mm.

1982

Damlaget fortsätter uppåt och vinner Div. V och Radio Stockholm Cup, Junior-DM. S:t Erikscupseger i BANDY genom F-68. S:t Erikscupseger i FOTBOLL F-68 (samma) och F-67.

1983

Damlaget slår till igen och vinner Div. IV. Herrlaget går upp i trean efter framgångsrikt kval. S:t Erikscupseger F-67.

1984

40-årsjubileum. Jubileumsmatch mot AIK på Trollbäckens IP. Herrlaget går långt i Svenska Cupen - 16-delsfinal mot Hammarby, publikrekord på Trollbäckens IP. Och, naturligtvis, damlaget seriesegrar igen i Div. III!

1985

Div. II blir för svår för damerna med nedflyttning tillbaka i trean. Herrarna gör sin bästa Div. III-säsong och leder serien under våren. Hösten, däremot, skall vi glömma.

1986

Damlaget kommer igen och vinner Div. III. Kommer för andra gången upp i tvåan. Nytt klubbkansli på Kumla Allé.

1987

Castingsektionen fortsätter att sopa hem mästerskap. Vi blir bortskämda med både SM, EM och VM! Ny konsulent Helmi slutar och Dan Leijon börjar.

1988

Damlaget etablerar sig i Div. II (nuvarande Div. I). Ishockeyn spelar i inomhushall i Bollmora. Herrlaget i fotboll säkrar kontraktet i sista matchen i Div. III på Enskede IP. Badmintonsektionen växer och får fina banor i Rackethallen i Bollmora. Ny konsulent igen, Inger Häggström.

1989

Damlaget på övre halvan i DIV. II. Herrarna på tredje plats i trean efter en fin höst. P79 ishockey 2:a i slutfinalen i S:t Erikscupen. Simsektionen lämnar HSK vid årsmötet i samförstånd och bildar Tyresö Simsällskap med konsulenten Inger Häggström, men i färgerna rött och vitt.

1990

Badminton har inga lokaler för träning och upphör därmed! Och igen en ny konsulent, Anette Palmquist.

1991

Ekonomin tvingar damlaget "Frivilligt" ur Div I ned till Div IV. Ishockeyns P81 segrade i S:t Erikscupen efter finalspel i Globen, första ishockeylaget i Tyresö Kommun. Klubbkansliet flyttar från centrala Trollbäcken i slutet av oktober till Trollbäckens IP.

1992

Klubbkansliet finns numera vid Trollbäckens IP.

1993

Softboll och innebandy välkomnas som nya verksamheter. Bingolotto blir en god ekonomisk rörelse för all idrott.

1994

50-årsjubileum för HSK, 15-årsjubileum för Supporterklubben och för HSK-Nytt. Herrar A-lag fotboll ner till Div 4.

1995

Ishockeyns A-lag upp till Div 3, A-lag fotboll kvar i div 4. De nyinstiftade priset "Årets Hanvikare" delades ut till Niklas Winterstein för friidrottsliga prestationer under 1996.

1996

Ordförande vakant i år. Castingen tog guld och silver i VM i Sydafrika och friidrotten tog medaljer. Ishockeys A-lag gick ned till Div 4. Årets Hanvikare Annica Janson i Castingen.

1997

Årets Hanvikare 1997 Lars och Anna-Lena Almgren, Ish, samt att 4 medlemmar blev nya hedersmedlemmar: Lars och Anna-Lena Almgren, Åke Johansson och Åke Andersson.

1998

Årets Hanvikare 1998 blev i år ett flicklag F84 från ungdomsfotbollsektionen.

1999

Årets Hanvikare 1999 blev i år ishockeyns A-lag som kämpat sig upp. P81 i fotboll blev gruppsegrare.

2000

Årets Hanvikare blev flickor 84 fotbolls ledare/tränare Jonas Brandt och Charlotte Wilberg för kämparglöden med laget. Fotbollens A-lag klättrade upp till Div 4 under ledning av tränaren Kenneth Olsson. Tyresö hockeys A-lag slog sig samman med Hanvikens A-lag och spelade under namnet Hanviken/Tyresö pga att spelareunderlag saknas hos båda. Aj och Bj spelar sedan något år under Tyresö/Hanviken-namn. Flick-ishockeyn som startat upp har det gått bra för.

2001

Årets Hanvikare Lars Olsson ledare i ishockeyn för sitt mångåriga engagemang i både fotboll och ishockey. Herrar fotboll har nu klättrat ner till Div 5. F84 som haft samarbete med Vendelsö avslutade mitt i säsong pga spelarbrist. Ishockeyn har nu fler lag under Hanviken/Tyresö-flagg. P87 och P89 spelar nu i HSKs under detta namn. Friidrotten har fått ett stort deltagarantal med många aktiviteter igång.

2002

Årets Hanvikare blev åter igen en ishockeyledare, Bernt Brostedt som varit igång sedan ishockeysektionen startade och hjälper fortfarande till. Flickor A i ishockey gick till final i Globen, vann tyvärr inte. Seniorfotbollens A-lag klättrade upp till Div 4.

2003

Val av ny ordförande i föreningen, Kristjan Vaigur, och ledare för P88 i fotboll, Hasse Wilberg beslöt sig för att sluta efter många år som aktiv i föreningen, bl a seniorfotbollen, började med att spela, sedan som ledare/styrelse i seniorfotbollen i många år och avslutat som ordf för föreningen. Till Årets Hanvikare valdes friidrottaren Joel Ahl (-89) enhälligt för hans framgångar och trevliga sätt gentemot lagkamrater. Priset delades ut på årsmöte 2004. Fotbollens A-lag till Div 5.

2004

Ishockeyns A-lag i Div 2. Fotbollens A-lag börjar spela i Div 5 södra och blev uppflyttade till Div 4.

2011

Tre seriesegrar i Sanktan P97, P00 och F00. SM-silver för Henrik Thoms i höjdhopp P15. David Järvå P99 Hockey årets ungdomsledare. Återinvigning av renoverat Café nu med Internetaccess för besökare. Damlag i Fotboll efter 15 års vila. 15 medaljer på friidrotts DM 15-19 år. Utrullning av HSK nya Vision, "Tillsammans utvecklar vi framtidens idrott i Tyresö". Deltagande på Tyresö idrotts- och kulturgala nominerade med årets eldsjäl, Tony Johansson hockey och årets idrottsförening men inte valda detta år, vi kommer igen.



Kompletteringar och synpunkter tas tacksamt emot på e-post: kansli@hanvikenssk.se

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub