Fotboll

Uppdaterad info kring Coronavirus

Publicerad 2020-03-30 17:11
Det krisläge som råder i Sverige...

Det krisläge som råder i Sverige (och stora delar av resten världen) påverkar givetvis också fotbollen i Hanvikens SK. Vi följer i stort de riktlinjer som kommer från Folkhälsomyndigheten, RF, Svenska fotbollsförbundet och Stockholms fotbollsförbund. Dessa riktlinjer innebär följande påverkan på vår verksamhet. Vi uppmanar kraftfullt alla medlemmar att läsa igenom nedanstående text.

Arrangemang som skjuts upp/ställs in
-Påskcampen (Vi strävar efter att anordna en höstcamp i år istället)
-Stimulansträningen (Vi hoppas kunna starta i juni)
-Trollcupen (Vi kommer att arrangera den i slutet av augusti)
-Internledarutbildningen (startar i en mer begränsad omfattning i höst)


Träning
Hanviken kommer att upphöra med all inomhusträning från denna vecka. All träning ska bedrivas utomhus.


Sedvanlig fotbollsträningsverksamhet utomhus kommer tills vidare kunna genomföras som planerat och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott, se här, som innebär bl.a. följande:

• Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta.
• Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin.
• Aktiviteterna kan behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.
• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
• Aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk.
• Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
• Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
• Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

 • I HSK rekommenderar vi vidare att publik avhåller sig från våra träningar om deras närvaro inte är absolut nödvändig. Hämta och lämna era barn som vanligt men besök inte träningarna. Vill man som publik/förälder handla i cafeterian går det bra, men då är det 'Take Away' samt gällande särskilda föreskrifter inne i cafeterian som gäller.

Seriematcher
Stockholms Fotbollförbund (StFF) följer alla presskonferenser Folkhälsomyndigheten (FHM) håller och tar del av alla FHM:s rekommendationer. Vi har dialog med Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och tar del av deras rekommendationer och information. StFF:s ledningsgrupp har dagliga möten där vi tar beslut om utbildningar, möten, distriktslag och matchspel. Dessa möten fortgår under hela Corona-pandemin. Seriespelet är på väg att inledas och nedanstående beslut gäller tills vidare, men omprövas vid nya rekommendationer från FHM.

Regeringen meddelade under fredagens presskonferens att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer nu blir förbjudna. Tävlingar och uppvisningar i sport och idrott räknas in under offentlig tillställning. Beslutet om att man förbjuder sammankomster med fler än 50 personer trädde i kraft den 29 mars. Stockholms Fotbollförbund inväntar mer detaljerade riktlinjer från Folkhälsomyndigheten när det gäller idrotten, men tillsvidare behöver varje individ, lag och förening ta ansvar för att följa förbudet. Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang och friidrottstävlingar räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare (källa: Polisen.se)

Hanvikens SK har beslutat att max en anhörig per spelare får vara med som publik kring matcherna. ALLA andra ombeds att hålla sig borta för att minimera smittospridningen.

S:t Eriks-Cupen, Veteranserier, Damreserver, FJ19
(serier utan upp- och nedflyttning)

 • Spelar enligt publicerat spelschema
 • Om något av lagen inte vill spela blir det WO utan avgift. Fler WO kan lämnas utan att laget bli uteslutet ur serien. Om laget inte har för avsikt att spela, måste StFF meddelas tre arbetsdagar innan utsatt matchtid för att laget ska vara säkra på att slippa domaravgiften. Om inget lag vill spela döms matchen som dubbel WO.
 • Matchflyttar godkänns bara som matchflyttar förutsatt att båda lagen är överens och ny matchtid är inbokad så att matchen genomförs innan den 15 juli. Vi har tyvärr ingen möjlighet att flytta fram alla matcher till hösten.
 • Utdragningsavgift kommer debiteras om lag drar sig ut helt, men man kan lämna WO till alla vårens matcher via mejl, då utan avgift.

Damer div. 3-5, herrar div. 4-7, Stockholmserierna, kvalserierna P2002, P2004, P2005
(serier med upp- och nedflyttning)

 • Spelar enligt publicerat spelschema
 • Om något av lagen inte vill spela, och lagen inte lyckas komma överens om en matchflytt enligt nedan, blir det WO utan avgift. Fler WO kan lämnas utan att laget blir uteslutet ur serien. Om man inte har för avsikt att spela, måste laget meddela StFF senast tre arbetsdagar innan utsatt matchtid för att vara säker på att slippa domaravgiften. Om inget lag vill spela döms matchen som dubbel WO.
 • Matchflyttar godkänns bara förutsatt att båda lagen är överens och ny matchtid är inbokad så att matchen genomförs innan den 15 juli. Vi uppmanar alla lag att ta stor hänsyn och acceptera matchflyttar.
 • Vid sällsynta fall kan lagen komma överens om en matchflytt väldigt nära inpå tänkt matchdatum. I dessa fall har lagen två dagar på sig efter tänkt matchdatum att komma överens och boka nytt matchdatum. Om inte överenskommelse nås, döms det lag som ville flytta matchen som förlorare på WO. Ingen WO-avgift tas ut.

Starka rekommendationer

 • INGEN ska spela med minsta lilla symptom. Oavsett om det är träningsmatch eller seriefinal!
 • Ha gärna samlingar utomhus, både innan och efter match samt träning
 • Det är viktigare än vanligt att inte dela vattenflaskor
 • Ha en bra dialog med era motståndare. Ta stor hänsyn om motståndarna vill flytta matchen. Försök komma överens.
 • Max en anhörig per spelare i publik!

Vi är i ett svårt läge där vi på bästa sätt måste försöka bidra till att minimera riskerna för smittspridning, och samtidigt ta ansvar för folkhälsan.

Vi är övertygade att fotbollen och idrotten kan vara en av många vägar genom den situation vi befinner oss i, vilket också Folkhälsomyndigheten betonar.

Kan vi tillsammans, på bästa sätt, genomföra vårsäsongen med ansvar för varandra och varandras hälsa så kan vi gå stärkta ur detta.

Skulle situationen förändras och andra råd och direktiv meddelas från myndigheterna kommer vi givetvis ompröva vårt beslut.

Cuper/träningsmatcher

 • Följ de nationella rekommendationerna, beakta att inga allmänna sammankomster för fler än 50 personer får hållas. Spela gärna med så få åskådare som möjligt (Max en anhörig per spelare)
 • Var uppmärksam på att det kan finnas moment och platser som kan innebära högre risk för smittspridning, t.ex. vid delad utrustning, fysiska moment, fik och omklädningsrum. Byt om hemma, både innan och efter match.
 • Arrangören beslutar själva kring genomförandet och ska särskilt beakta:
  • I vilken utsträckning cupen/träningsmatchen samlar individer från flera olika delar av landet och/eller andra länder, samt hur många individer som tävlingen totalt uppskattas samla.
  • Hur den lokala situationen ser ut, både gällande tävlingsplatsen men även smittspridningen.
  • Alternativa sätt att genomföra cupen/träningsmatchen, t.ex. genom begränsningar för publik, justerat spelschema eller byte av tävlingsplats. Kommunicera med alla berörda och respektera om något av lagen vill ställa in.

Utbildningar och möten

 • Följ de nationella rekommendationerna, beakta att inga allmänna sammankomster för fler än 50 personer får hållas.
 • Alla möten som kan, hålls via videolänk
 • Alla, för verksamheten, ej absolut nödvändiga möten utgår
 • Gör det enkelt att tvätta händerna och tänk på att hålla personlig distans.
 • Var uppmärksam på att det kan finnas moment och platser som kan innebära högre risk för smittspridning, t.ex. vid delad utrustning, fysiska moment, fik och omklädningsrum.
 • Informera deltagare på träffarna om förhållningssätt och planering.

Cafeterian
Gällande cafeterian har vi tillsvidare fattat beslutet att hålla cafeterian öppen. Då Folkhälsomyndigheten uppmanar till barn- och ungdomsidrott, och inte avråder från caféverksamhet, så har vi tyckt att det är rimligt. Vill man som publik/förälder handla i cafeterian går det bra, men då är det 'Take Away' samt gällande särskilda föreskrifter inne i cafeterian som gäller.

Under hela denna period har vi försökt att fatta beslut med utgångspunkt i myndigheters rekommendationer, både gällande den idrottsliga- och den övriga verksamheten. Sedan finns det naturligtvis ett behov av att utvärdera både beslut och kommunikation i efterhand.

När det gäller cafeterian har vi vidtagit ett antal åtgärder, men har alltså valt att hålla den öppen så länge vi har idrottsverksamhet på Trollbäckens IP.

Det vi gjort är:

Slutat sälja varor som inte är styckförpackade

Vi har plockat bort alla göra själv saker som att ta ketchup, senap, kaffe, muggar också vidare som står ute i lokalen.

Vi har plockat bort alla bord och stolar.

Meddelat via anslag att endast "Take away" som gäller.

Vi har ställt upp handsprit på bänken för allmänheten.

Vi har satt upp anslag på hur man förhindrar smittspridning bl a hur man tvättar händerna.

Vi har satt upp anslag på hur personalen skall sköta hygienen.

Vi har satt upp anslag på hur personalen löpande skall rengöra ytor så som betalterminaler, handtag, disk osv inne i cafeterian.

Utöver detta har vi sagt att bemanningen sker på samma sätt som tidigare, dock med en högre beredskap från kansliet, eftersom föräldrar sent måste kunna meddela sig sjuka.

Jonas Holtbäck
Md fontana logo rgb 2019 copy
Md fontana fin 002
Md logo 2x
Md elite hotel
Använd vår unika erbjudandekod: KLUBBHSK när du bokar
Md hanvikenssk
Md idrottens bingo85
Md lions85
Md sisu
Md stiftelsen fair play 1 nya 2018
Md skerhets
Md fastighetsbyr n logga
Md mobil logotyp lanna
Md adidas
Md d0321ca395 elon haninge stor
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub