Tyresö kommun informerar om en tryggare tillvaro för barn och unga

Publicerad 2024-07-04 10:37
Kriminella gäng utnyttjar barn för sina syften, vilket är ett brott. Nu uppmanar och informerar Tyresö kommun om hur alla vi medborgare kan hjälpas åt och se signaler/tecken för att värna om barnens säkerhet och motverka kriminell rekrytering. Det är av yttersta vikt att vi vuxna, både i skolan, hemma och på fritiden, är närvarande i barnens liv och skapar en trygg miljö där de kan känna sig säkra och omtyckta.

Tyresö kommun ber nu föreningsaktiva vuxna att vara vaksamma på unga och unga vuxna som cirkulerar runt våra mötesplatser. Håll era barn och unga till ert aktivitetsområde och minimera möjligheterna till kontakt med okända.


Kriminella gäng rekryterar barn och unga för sina syften

Barn och unga kan övertalas till att utföra uppdrag genom hot, men det är också vanligt att de lockas med mutor. Det är viktigt att vara uppmärksam på förändringar i barnens beteende och livsstil. Om ett barn i din närhet kommer hem/till aktiviteten med märkeskläder eller dyra prylar som de inte har ekonomiska förutsättningar att köpa själva, kan det vara en varningsflagg. Fler exempel skulle kunna vara om barnen plötsligt har tillgång till mycket godis och läsk eller berättar att de ofta blir bjudna på restaurang.

Se upp för dessa varningssignaler hos barn och unga:

  • Ändrar attityd, döljer saker eller börjar ljuga. Har nya värderingar.
  • Börjar umgås med äldre ungdomar eller vuxna.
  • Swishar pengar eller har mer egna pengar än förut.
  • Kommer hem med dyra saker och kläder.
  • Skaffar en extra mobil.

Prata med barn och unga om hur de kriminella luras

Berätta för barn och unga att de aldrig ska ta emot pengar eller saker. Blir de hotade ska de ta kontakt med en vuxen eller polisen för att få hjälp.

Berätta att de alltid kan prata med en vuxen som de litar på eller ringa polisen. Det finns hjälp att få.

Olika uppdrag som barn och unga kan få:

  • Hålla utkik och varna de kriminella om polisen kommer.
  • Ta emot och hantera de kriminellas pengar.
  • Skicka vidare olagliga pengar, till exempel via Swish.
  • Förflytta vapen och narkotika.
  • Gömma vapen och narkotika.
  • Bära de kriminellas vapen åt dem.
  • Sälja narkotika.

Det kommer inte att stanna med ett litet uppdrag, och de kan inte lita på att killen eller tjejen som gett dem uppdraget är ärlig om vad det egentligen handlar om.


Lämna tips till Polisen

Ring Polisen! Det finns hjälp att få. Polisen lägger stor kraft på att identifiera unga som rekryterats eller befinner sig i riskzonen för att rekryteras och har lyckats avstyra över 60 grova våldsbrott bara i år som har varit på väg att ske, i många fall med unga utförare.
Tipsa polisen – Polismyndigheten


Läs broschyren Gängsnacket

Broschyren ger information om hur man kan prata med ungdomar om gäng och kriminalitet. Den finns på svenska och har översatts till nio andra språk.
Gängsnacket på 10 olika språk


Orolig - för dig själv eller någon annan?

Vi behöver alla hjälpas åt att hjälpa unga som vi känner oro för. Berätta gärna tidigt om din oro och hellre en gång för mycket än för lite.
Orosanmälan - Tyresö kommun


Ring avhoppartelefonen!

Är du indragen i kriminell verksamhet eller orolig för någon annan? Ring kommunens avhoppartelefon 072-46 95 100 för råd och skydd. Du lämnar ditt telefonnummer så ringer de upp. Du behöver inte tala om vem du är:
tyreso.se/avhoppare


Information från:

Kommunledningsgruppen
Tyresö kommun
kommun@tyreso.se

Har du frågor, ring 08-578 91 00, så kopplas du vidare till kommundirektör Cynthia Runefjärd, alternativt ställföreträdande kommundirektör i tjänst under semesterperioden.

Jens Johansson
Md fontana logo rgb 2019 copy
Md fontana fin  002
Md dunross
Md logo 2x
Md enenda 3
Md runnerstore
Hanvikens medlemmar har 20% rabatt på skor och kläder samt 10 % på elektronik och tillbehör hos Runners' Store. Rabatten kan ej kombineras med andra erbjudanden.
Md agilo logga cmyk 01
Hanvikens medlemmar har 10-30 % rabatt på olika behandlingar hos Agilo-kliniken beroende på ålder/träningsgrupp. Klicka på bilden för villkor samt länk till bokning.
Md grow the x
”Vi gör strategi och modeller till vardag”
Md 040318 outlines version10
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub