Intervju med Johan Österman, tränare i hockeyskolan.

Publicerad 2018-10-07 19:47
​THHs första hockeyskolehelg för säsongen 2018/19 har precis avslutats och vi tar en pratstund med Johan Österman som är en av tränarna i hockeyskolan.

Vi börjar med en klassisk sportfråga; hur känns det?
Det känns fantastiskt roligt och spännande med en ny säsong och en massa nya barn och föräldrar!

Du har ju varit med några år nu. Vilket år är vi inne på nu och hur kommer det sig att du en gång i tiden blev ledare i THH?
Oj, där behöver jag tänka efter lite. Jag engagerade mig först med min äldsta sons lag men där var jag inte med på isen utan som ledare vid sidan om. Yngsta sonen som är född 1999 var fyra år när han började hockeyskolan så det borde vara 15 år sedan jag först var med på isen. Eftersom jag i princip alltid var i ishallen vid träningarna så tyckte jag att jag kunde hjälpa till som ledare. Jag har själv spelat ishockey fast det var fruktansvärt länge sedan.

Inget ont om att vara ledare i en hockeyskola eller ungdomslag, snarare tvärt tom; utan ledarna med de ideella krafterna och passionen för sporten skulle vi rent krasst få lägga ner idrotten. Men som ideell ledare är det ju inget som går att livnära sig på. Vad gör du vid sidan av tränarrollen i THHs hockeyskola?
Hahaha! Nä jag har inga intäkter från mina uppdrag som ledare inom ishockeyn. Jag jobbar med utveckling och förvaltning av datasystem på dagarna. Kvällar och helger ägnar jag mest åt ishockey i olika former.

Förutom mitt ledaruppdrag i Hockeyskolan är jag styrelseordförande i THH och sitter därmed även med som ishockeyns representant i Hanvikens SK:s huvudstyrelse. Jag har även uppdrag som lagledare i vårt J20-lag och sammankallande i THHs marknadsutskott. Självklart går jag och tittar på vårt A-lags matcher också – jag tycker det är riktigt rolig hockey i Hockeyettan. På sommaren seglar jag gärna.

Om det är möjligt att jämföra THHs hockeyskola idag med bara 4-5 år sedan. Vad skulle du vilja säga säga är en av de största skillnaderna?
Det är lite fler barn nu. Den största skillnaden skulle jag dock säga är att vi har en bättre struktur kring hockeyskolan vilket gör att fler stannar kvar längre. Förutom att vi som förening blivit bättre på att ha stora grupper i hockeyskolan så har våra huvudpartners när det gäller material; Länna Sport och CCM, bidragit genom att de yngsta barnen i hockeyskolan får ett väldigt fördelaktigt erbjudande på startkit. Det är ju roligare att lära sig åka skridskor om det inte gör ont att ramla och är det roligare så är det fler som fortsätter.

THHs flicklag får ju även dem träna med grabbarna och tjejhockeyn växer ju så det knakar. Hur mycket fler tjejer är med och spelar med killarna idag än om vi blickar tillbaka några år?
Jag har ingen statistik på hur det sett ut bakåt i tiden men just nu är nästan 20% av de anmälda barnen flickor. Känslan är att andelen flickor ökat något från år till år. Det är jättekul att det är så många flickor som börjar spela ishockey. Jag tror att vi numera också har en flickhockeyskola och lite äldre flickor/damer i lag som kan vara förebilder för de yngsta är superbra!

Hockeyskolan handlar ju primärt om att leka och ha kul på isen, och alla har vi ju någon gång tagit de första skären. Men är det någon som du vet på rak arm har varit med dig i hockeyskolan och som sedan nu kommit upp i THHs egna A-lag eller kanske tom ännu längre upp i seriesystemet och hockeykarriären?
De äldsta som jag tränat i hockeyskolan är födda 1999 och de är åldersmässigt sista årets juniorspelare (J20). Flera av spelarna har varit uppe och känt på vårt A-lag men ingen har i nuläget en fast plats där. Fler spelare 1999 är även ute och provar sina vingar i elitföreningar där de spelar J20 superelit och ett par spelare har den här säsongen åkt över Atlanten för att testa spel i USA.

Jag är jättestolt över att det är så många från första gänget som fortfarande spelar hockey, jag och övriga ledare runt spelarna har lyckats med den viktigaste målsättningen – att skapa ett livslångt ishockeyintresse!

Slutligen, har du någon hälsning till föräldrar som läser detta?
Ni har en lång och rolig hockeyresa framför er tillsammans med era barn. Engagera er gärna men tänk på att det är barnen som spelar och inte ni, njut av resan!

Richard Hällsten
Md fontana logo rgb 2019 copy
Md fontana fin  002
Md dunross
Md logo 2x
Md l nnalogo
Klicka här för att komma till vår klubbshop
Md nedladdning
Md ccmlogotext
Tyresö Hanviken Hockey använder utrustning från CCM
Md hockeyettan logotyp 4
Tabeller, Live Streaming mm hittar du här!
Md sthlmishockey160
AVSIKTSFÖRKLARINGEN Vad betyder den? Klicka här!
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub