Hawaii-fotboll när HSK gick vidare i cupen

Publicerad 2019-02-24 18:28
Hsk bsk
Målskyttarna mot Bollstanäs!
Det bjöds duktigt åt båda håll när herrarna besegrade division 4-laget Bollstanäs efter straffar i Sthlm cup. Slutresultatet efter full tid var 4 - 4 (3 - 3) och därefter satte HSK fyra straffar medan gästerna endast mäktade med en. Målskyttar hos gästerna var Nico Cordero, Jesper Sommensjö, Hugo Anderberg och Andreas Varg.

Hanviken fick en mardrömsstart på söndagens cupmöte borta mot division 4-nykomlingen Bollstanäs i vårsolen på idylliska Bollstanäs IP. Först satte hemmalaget bonusstraffen (sådana slås ju som bekant i Sthlm cup) och sedan kunde de också utöka sin ledning till 2 - 0 redan i den sjätte minuten med ett riktigt mål, så att säga. Lägg därtill att Hanvikens spel såg mer än lovligt virrigt ut under inledningskvarten så förstår ni att det inte var många med HSK-hjärta som trodde på cupavancemang vid det laget.

Det var de äldre spelarna, anförda av spelmotorn Musse Zekria, som därefter tog tag i det och lyckades vända på matchbilden. När HSK med lite bättre kontroll och större kvalité i uppspelsfasen lyckades spela förbi Bollstanäs förstapress öppnades oceaner av ytor som betydde målchanser som i sin tur gav tre mål på 15 minuter i mitten av halvleken. Det första gjordes av förra årets poängkung Nico Cordero efter att Andreas Varg skarvat fram bollen till den briljante uruguayanen, det andra var ett nyförvärvssamarbete där Philip Thompson stack in bollen till en frispringande Jesper Sommensjö och det tredje stänkte blott 15-årige Hugo Anderberg (vårens sensation) dit efter en tilltrasslad situation utanför Bollstanäs straffområde.

HSK, som avslutade halvleken starkt, hade dessutom bud på mer och vid två tillfällen tyckte åtminstone bortadelen av publiken att domare Robin Hägg kunde blåst för straff för HSK. Därför kändes det lite surt när Bollstanäs med halvlekens sista spark kunde kvittera från just 11-meterspunkten.

Om Hanviken växte in i matchen under den första halvleken bjöd den andra halvleken på rakt motsatt matchbild, efter en hyfsad start där HSK återigen kunde ta ledningen (Andreas Varg efter fint förarbete av Jesper Sommensjö) blev lagets prestation bara sämre och sämre. Den generella matchkvaliten sjönk också under den andra halvleken. Någon på läktaren muttrade om Hawaii-fotboll och vi kan bara hålla med. Bollstanäs hotade dock hela tiden i sina omställningar och därför var det logiskt att kvitteringen till 4 - 4 i den 80:e minuten föregicks av en sådan.

4 - 4 stod sig sedan matchtiden ut varför straffsparkar fick avgöra. Först ut var Nico Cordero som satte den kallt till vänster. Även Bollstanäs satte sin första straff och därefter klev Musse Zekria fram och dunkade sin straff ribba in. Om Zekrias resoluta agerande påverkade nästa Bollstanäs-skytt i någon mån låter vi vara osagt men dennes straff har nog inte landat än. Efter ytterligare ett HSK-mål av Jesper Sommensjö och en räddning av Oskar Mellanmyr kunde sedan Hugo Anderberg sätta den avgörande straffen för Hanviken.

I ett ojämnt hemmalag förtjänar Musse Zekria och Jesper Sommensjö plusbetyg. Dessutom är det givetvis roligt att se framfarten och utvecklingen hos unge Hugo Anderberg (90 fina minuter idag igen).

- Det såg lite anspänt ut, vi spelade inte riktigt avslappnat från början men det släppte väl lite efter ett tag i den första halvleken. Vi har dock problem med vårt passningsspel genom hela matchen. Det vi tar med oss är att vi gjorde fyra mål och att vi gick vidare. Dessutom ger alltid sådana här matcher viktiga läropengar som vi kan jobba vidare med under träningarna de kommande veckorna, kommenterar HSK:s tränare Sören "Snuffe" Åkeby matchen.

Nästa helg väntar IFK Österåker hemma i en träningsmatch. Avspark på Tyresövallen 15:30.