THH Flickor C

Allmänt Flick

Flickhockey

Fler och fler klubbar startar upp Flicksektioner med verksamheten Hockeyskola för Flickor med hockeyskoleflicklag som har hockeyskoj (träningsmatcher). I klubbar där det finns tillräckligt många flickor för att spela ungdomsflickhockey startar man också upp ungdomsflicklag som deltar i seriespel (född -10 och äldre säsong 2018/2019). Satsningen på flickhockey görs i samarbete med Svenska Ishockeyförbundet och Stockholms Ishockeyförbund i Stockholmsområdet. Mer information om flickhockeyskolan, ungdomsflickhockey & damishockeyns utveckling finns på de olika förbundens hemsidor:

Stockholms Ishockeyförbund

Svenska Ishockeyförbundet

Flickhockeyn i THH

Ishockey för flickor i THH kallas för "THH Flickor" eller Flick och det är helt enkelt föreningens sektion för flickishockey.
I nuläget är verksamheten indelad i två olika verksamhetsområden enligt förbundets riktlinjer för åldersindelning av flickor (och pojkar):

  • Tre Kronors Hockeyskola för Flickor med hockeyskola-flicklaget (spelar träningsmatcher, för unga/oerfarna för seriespel) tränar tillsammans på onsdagar i Fontanahallen.
  • Ungdoms-flicklagen Team Flickor B (spelar seriespel, födda mellan 2008 och 2010 (riktlinje) samt Flickor AZ födda 2002-2009 (riktlinje) Säsongen 2018/2019.

Vi har flickor som bara spelar med flickorna men en del spelar även i ett mixlag ihop med pojkar.

Seriespel Flickor B och AZ.

Det har varit svårt att få ihop flicklag i varje årskull som pojkarna har ( Team 09, Team 06 osv). Det här har förbundet löst tillsammans med Flickklubbarna genom att ha tre seriespelsgrupper för ungdomsflickor med blandade åldrar.

I grupp Flickor B spelar först och främst flickor som är födda -08,-09,-10 säsongen 2018/2019 (pojkarnas motsvarighet är U9, U10 och U11). Här spelar man på halv rink, "tut-hockey", 4 utespelare. Det är viktigt att flickor ska kunna börja med ishockey och få spela matcher som "nybörjare" när de är äldre än förbundets bestämmelser för seriespelet. Därför går det bra att söka dispens från Stockholms Ishockeyförbund för flickor födda -11 den här säsongen. Överåriga spelare har man en dialog mellan föreningarna inför varje match.

I ungdomsflicklaget team B i THH finns det i nuläget 20 flickor födda mellan -10 och -08 som deltar i seriespelet. 9st av flickorna tränar enbart med ungdomsflicklaget medan resten tränar mer med U-pojklagen i THH. Ett U10 pojklag i THH har ca 100 isträningar på helrink per säsong (matcher ej inräknade) så flickor som tränar med pojkarna tränar också en hel del skridskoteknik.

I ungdomsflicklaget team AZ i THH finns det i nuläget 18 flickor födda mellan -09 och -02 som deltar i seriespel.12st av flickorna tränar enbart med ungdomsflicklaget medan resten tränar mer med U-pojklagen i THH.

Ungdomsflicklaget team B/AZ har ca 30 isträningar per säsong och träningen sker i zoner eftersom man delar träningstid med Hockeyskolan för Flickor på onsdagar. Men detta kommer att ändras inför säsongen 2018/2019.
Vår målsättning är att fler flickor ska vilja börja med ishockey i åldern -10 och äldre samt att flickorna ska tycka att det är så roligt med ishockey att de vill fortsätta.

Vi ledare vill verkligen förtydliga att alla flickor är lika välkomna och lika värdefulla i THH oavsett hur många isträningar man har eller går på! Glädje, gemenskap och utveckling är ledorden - var och en ska utvecklas från sina förutsättningar och sin ambitionsnivå. Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt. Det är bara bra att barn håller på med fler idrotter och har kul!

Tanken är att alla flickor ska få spela lika många matcher under en säsong, alla kommer få lika många kallelser till matchspel.

Eftersom flickorna spelar i blandad åldersgrupp samt har olika ambitionsnivå så uppstår en skillnad i kunskapsnivå i skridskoåkning och klubbteknik mellan flickor som spelar med pojkar också gentemot flickor som endast deltar i flickverksamheten. Det är också skillnad på kunskaper mellan nybörjare och flickor som har spelat längre. När Team Flickor B spelar seriespel möter vi motståndare som har spelare som tränar ca 130 isträningar per säsong (alltså tränar med pojkar också). De lagen är helt enkelt på en högre nivå i skridskoteknik och spelförståelse. Det finns också ungdomsflicklag vars flickverksamhet är ny och under uppbyggnad, precis som i THH. Där tränar man också ca 30 isträningar per säsong och enbart med flickor. För att det ska vara utvecklande för alla flickor som vill spela ishockey pratar därför flickklubbarna med varandra innan matcherna så att ledarna får reda på motståndarnas utvecklingsnivå. Därför spelar man inte varje gång det är seriespel som man är van vid från t ex fotbollens seriespel i Sanktan. Det är för få lag som deltar i seriespel i flickishockey för att det ska finnas lätt, medel eller svår nivå som i fotbollen - dessutom börjar pojkar som spelar ishockey med nivåer i seriespel först född år -03 den här säsongen (de spelar på helrink). Förbundet lägger upp matcherna så det kan tyvärr bli en längre paus mellan matcherna man blir kallad till. Förbundet tillåter inte träningsmatcher under pågående seriespel - vi jobbar på att få till träningsmatcher tillsammans med hockeyskola-flicklaget.

Blandade åldrarna, olika kunskapsnivåer, få lag och få spelare - det är så ungdoms-flickishockeyn ser ut just nu. Förra säsongen deltog THH för första gången med ett flicklag i seriespel - då var det 8 deltagande lag i grupp Flickor B i Stockholm Hockey Cup. Den här säsongen deltar 15 flicklag i grupp Flickor B! Det har hänt mycket på bara en säsong!!! Kanske blir det dubbelt så många deltagande lag nästa säsong igen?

Deltagande lag i seriespel Flickor B säsong 2018/2019

Återkommer när grupperna är klara från Stockholms ishockeyförbund


Deltagande lag i seriespel Flickor AZ säsong 2018/2019

Återkommer när grupperna är klara från Stockholms ishockeyförbund


Seriespel Flickor A

THH har inget ungdomsflicklag som deltar i seriespel för grupp Flickor A säsong 2018/2019.

Vår målsättning är att rekrytera fler flickor samt behålla våra ungdomsflicklagsspelare i Team Flickor B och AZ så att vi om någon säsong kan ha ett ungdomsflicklag THH Team Flickor A som spelar på helrink.

Flickor A spelar på helrink, 5 utespelare - nu är det "på riktigt". Här börjar man spela tidigast när man är född 2008 till 2001 (dispns och dialog mellan föreningarna) 2018/2019. Motsvarar pojkar U12 och äldre. Nu spelar man slutspel efter seriespelet. Åren i Flickor B och AZ förbereder man sig för att spela på helrink, det är hit man är på väg med all skridskoteknik-träning, kan man säga.

Deltagande lag i seriespel i Flickor A säsong 2018/2019

Återkommer med information senare,

Damlag

THH startade säsongen 2015/2016 ett motionslag för dam & junior-ishockey. Det går att börja lära sig att spela ishockey som dam också! Det finns mer information på Damlagets hemsida:

Dam/Mamma Hockey

Seriespel - Dam

Om man vill fortsätta med seriespel efter Flickor A så finns det ingen regelrätt junior-serie för tjejer utan man går direkt upp i seniorlag. Därför spelar många äldre flickor kvar i Flickor A som överåriga på dispens - antingen för att det saknas damlag i föreningen eller för att flickorna vill bredd-idrotta och damlaget satsar. Högsta nivån för damer kallas Riksserien, det är 10 deltagande lag från hela landet (motsvarande SHL). Nivån under heter Division 1 och spelar seriespel i 4 regioner i Sverige (Norr, Öst, Väst och Syd). Vissa säsonger har det funnits ytterligare en nivå men det är olika från region och säsong. Damhockeyn kämpar fortfarande med att få ihop antal spelare för att få ihop lag. Och ja, det förekommer att så unga spelare som 14-åringar spelar i Riksserie-lag. Och blir svenska mästare i ishockeyns högsta serie.

Antal flick- och damhockeyspelare i världen

Lite ishockeystatistik, siffrorna är avrundade (källa: det Officiella VM programmet 2015 i Malmö).

Sverige: Befolkning 9,7 miljoner
Registrerade ishockeyspelare totalt (ungdom/juniorer och seniorer, dam & herr): 64 000
varav Flickor/Damer: 3 400

Finland: Befolkning 5,2 miljoner
Registrerade ishockeyspelare totalt: 73 000
varav Flickor/Damer: 5 800

USA: Befolkning 313,8 miljoner
Registrerade spelare totalt: 519 000
varav Flickor/Damer: 67 000

Canada: Befolkning 34,8 miljoner
Registrerade spelare totalt: 721 000
varav Flickor/Damer: 86 000

Det innebär att för varje svensk flick/damhockeyspelare finns det 25 kanadensiska flick/damhockeyspelare. Damkronorna möter alltid de starkaste lagen från Nordamerika i VM och OS, damligorna i Nordamerika gör uppehåll under VM & OS. Där har vi en förklaring till Kanadas och USAs dominans i damishockeyvärlden.

/Stefan Johansson för THH Flickor

Md fontana logo rgb 2019 copy
Md fontana fin  002
Md logo 2x
Md elite hotel
Använd vår unika erbjudandekod: KLUBBHSK när du bokar
Md hanvikenssk
Md idrottens bingo85
Md lions85
Md ccmlogotext
Tyresö Hanviken Hockey använder utrustning från CCM
Md l nnalogo
Klicka här för att komma till vår klubbshop
Md hockeyettan logotyp 4
Tabeller, Live Streaming mm hittar du här!
Md sponsorhuset
Stöd Tyresö Hanviken Ishockey när du handlar på nätet.
Md sthlmishockey160
AVSIKTSFÖRKLARINGEN Vad betyder den? Klicka här!
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub